?

Log in

BANYAK


Banyak benda nak buat.

 

Banyak org kena jumpa.

 

Banyak borang kena hantar.

 

Banyak duit kena bayar.

 

Banyak masa yang diperlukan.

 

Banyak-banyak berdoa. Moga tenang sentiasa jiwa ini.

Tags:

Benda yg gwa suka


 

makan

 

man utd

 

family gwa

 

berpeluh2

 

teater

Dan makan lagi.

 

Sekian.

Tags:

Benda yg gwa tak suka


Benda yg gwa tak suka:

 

(I) Bila Man Utd main macam hampeh dan kalah.

 

(II) Bila tgk realiti TV yg anak2 Melayu terkinja2 'buat sehabis baik' pastu menangis2 bila ada yg terkeluar.

 

Gwa tak suka.

 

Betul2 tak suka.

 

Habis cerita.

 

Tags:

My hero - ep.II : Bertuah punya bidan


Salam.

 

 

 


Gwa nak cerita. Bagusnya kat Hosp Pakar AnNur Bangi ni, sepanjang proses isteri gwa nak bersalin, dlm labor room tu tak prnah henti pasang zikir. Utk tahnik pulak, mmg dah disediakan air zam-zam dgn kurma.

 

 

 

Lepas bidan dah bersihkan dan timbang berat baby, sampai masa gwa untuk azankan baby. Masa tu, dia menangis lg. The moment gwa azankan dia, dia berhenti menangis. He looked straight into my eyes. Deeply. Gwa betul2 terasa. Anugerah dan amanah Mu ya Allah. Gwa akan ingat tu. Lepas tu gwa tahnik dia.

 

 

 


Berat baby gwa masa tu cuma 2.5kg. Sbb dia lahir awal sebulan dari tarikh yg doktor estimate. 2.5kg tu kira kecik lah dia masa tu. Gwa tetap bersyukur. Yg penting dia selamat. Bidan tu sempat gurau kasar dgn gwa lg, "Putih baby ni. Comel macam Mak dia." sambil dia senyum2 kat gwa. Gwa mcm biasa, jawab dgn cool, "Tu lah, sy ni tgk dia dgn Mak dia selamat pun dah bersyukur sgt dah ni".

 

 

 

Sebenarnya gwa dah dua tiga hari gwa tak cukup tidur sebelum baby lahir. Isteri gwa day tiga hari warded. Mata gwa dah mcm mata mengkarung pun ada.

 

 

 

Cuma masalahnya, pagi tu gwa tetiba hilang mengantuk. Cissss. Cissss. Cissss. Seronok punya pasal, terus pecah ngantuk. Segar.

 

 

 

Ibu gwa dtg tunggu dah rupanya sepanjang gwa teman isteri gwa berjuang. So lpas gwa jumpa doktor khamsiah, dan dia confirm isteri gwa selamat dan perlukan rehat, gwa ambil keputusan untuk bwk Ibu gwa turun jumpa baby. Baru jadi nenek, excited lah dia. Dia yg tunjuk dekat gwa yg baby gwa ni ada lesung pipit. Wah. Mungkin genatik datuk dia. Abah gwa mmg ada lesung pipit gak. Gwa je takde. Gwa kan ganas, mana leh main lesung pipit ni.

 

 

 

Pastu, gwa turun bwh, tenangkan fikiran sambil forward SMS menyampaikan berita berkongsi kegembiraan gwa ke seluruh rakyat yg gwa mampu capai. Dlm pada usaha gigih gwa utk maklumkan semua org, masih lg ada gwa tak terberitahu. My bad. Jadi gwa mintak lah maaf yg byk.

 

 

 

Dlm pada gwa duk SMS dan tenangkan fikiran di kala subuh tu, kata2 bidan td masih terngiang2 kat cuping telinga gwa ni. Cisss. Dia igt gwa ganas2 mcm ni tak comel ke? Bertuah betul.

(Gwa ada janji nk tunjuk gambar Aakif kan? Korang nampak tali pusat warna putih tu kan? Haaa.. OK. gambar ni version terhad OK.)

 

Tags:

Aakif - my new hero


Salam,

 

Ni intro untuk anak gwa. Anak sulung gwa. Namanya Aakif. Gwa akan cerita lg dlm entry lain. Dia dah merengek. Gwa nk gi jumpa hero gwa jap.

 

Tags:

1 tahun

3 hari lagi cukup 1 tahun blog ini bersawang.

Jadi sebelum sempat sawang-sawang ni nak sambut annivesary, aku buat keputusan untuk merosakkan party mereka.

Agak lama dah aku nak balik sini tapi selalu bertangguh. Kadang-kadang ada lubang bila lama tak ke sini. Aku cuba juga tutup lubang-lubang ni dengan Jaringan Sosial yang lain tapi tak sepuas di sini.

Bila aku nak kembali menulis, aku bagi 2 pilihan kat diri aku:
-i- buka blog baru
-ii- guna journal ini tapi delete semua entry lama (kononnya dapat pencerahan baru lah)

Pendekkan cerita, aku buat keputusan dengan memilih pilihan ke-3. Apa?
-iii- sambung apa yang ada di sini. 

Bukannya apa, aku rasa sayang pula nak buang entry yang dah bertahun aku tulis. Ada yang aku suka. Ada yang aku tergelak bila baca. Sedih ada. Wah, campuran perasaan gitu. 

Jiwa muda terlalu abstrak untuk aku tafsir. 

Fanatisme sempat aku anuti. Heh ;-)

Idolisme pernah aku turuti. 

Mengisi dada yang kosong dengan apa sahaja '-isme' yang aku rasa betul.

Kalau aku delete semua entry lama, aku rasa rugi. Jadi disebabkan aku tak suka rugi, aku pilih untuk tak delete.


Kalau mahu baca, sila. Anggaplah semua tu luahan orang yang terlalu banyak dia rasa perlu dia luahkan. 


p.s: Jangan baa dalam sangat, nanti lemas. ;-)

Salam AidilAdha

 
Untuk kesekian kalinya aku tanya lagi, "Apa pengorbanan yang BERMAKNA yang aku dah buat sepanjang diberi kesempatan untuk hidup?".


Tags:

Rendah hati aku pohon kemaafan

 
 
 



















Tags:


Filem pendek satu sahabat menang anugerah baru-baru ini.

Tajuknya : SKODENG - Kebenaran yang nakal.

Hebat dan taniah.


Tapi cerita saya ini lain. Bunyi hampir sama.

"Kenapa adalah bodoh bagi mereka yang percaya pada Nuar Berahim?" - Satu kenakalan yang benar 


Makin lama makin songsang Pak Pandir ni.

Habis semua orang dia tuduh fitnah dia. Pantang ada negatif. Semua dia kata fitnah. 

Pantang ada yang tegur. Habis dicerca.

Dia gerakkan seluruh penjilat-penjilat tegarnya untuk membalun sesiapa sahaja yang menegurnya.

Pak Pandir saja yang betul. Dia kan alim orangnya. Mana mungkin berbuat dosa.


Dr Asri yang terbaru dibalun oleh puak-puak kroni Nuar Berahim ni.

Gara-gara tulisan menasihati Nuar supaya berhenti rakus nafsu songsang politiknya itu.

Habis kena tibai.


Next entry lah kita cerita panjang pasal ini.

Kali ni cuma nak bagitau sama penyokong tegar Nuar Berahim Si Pandir ni, dulu masa Pak Lah jadi PM pun Dr Asri tegur suruh letaK jawatan. Siap buat pantun bagai. Rilek je Pak Lah. Dah sunyi sepi pun tido orang tua tu. Takde pun Pak Lah belasah balik Dr Asri.

Ini baru sikit nasihat. Habis S.Husin, ShamsulIskandar, DrNurManuty dan lain-lain kroni penjilat tegar dah menggelabah bela BOSS BESAR depa tuh! Kutuk UMNO bukan main kata pemimpin elit tak terima pandangan rakyat, skali kena kat batang Nuar, angpa pun sama naik jugak!! Kata dulang paku serpih sungguh! Nasib baik Dr Asri ni tenang, dengan jiwa yang luhur dia balas balik simple je, Dr Asri Kata,

"Jangan Buruk Sangka, Berlapang Dada:
Jika Tidak, Bagaimana Nak Jadi Penguasa Saksama?"


Haaaa. Hamek kau! Ngeh ngeh ngeh! 

Pasal pantun kepada Pak LAh yg Dr Asri tulis dulu. Mesti korang tak pnah baca pantun tu kan. Ye lah, kita faham, yang sokong Nuar Pandir ni bukan tahu pun apa yang jadi sebenarnya. Dok dengaq oghang lain sembang saja lebih noh? ahahaha. Lepas tu cakap Nuar Pandir kena fitnah. Angpa taktau apa si Nuar ni leh buat kalau dia jadi PM. Nanti dapat kalu, baru padan keturunan angpa semua. Kita tengok muka angpa masa tu mcm mana.

Btw, jemputlah baca pantun Dr Asri kepada Pak Lah ni. Ni kalau dia wat kat Nuar Pandir tu, tatau lah macam mana melenting Si Pandir dan penjilat-penjilatnya. Sila klik pada gambar untuk dapat paparan lebih jelas ya.

 


P.S : 
Kalau Nuar Berahim berangan nak jadi Perdana Menteri,dia kena jadi Presiden PKR dulu.Macam mana lu nak lead negara - kalau tak jadi leader dalam parti sendiri? Stop using your wife as symbol semata-mata - leaders are not supposed to be symbol. Leaders lead. Jadi kalau lu orang PKR marah dengan Najib sebab membenarkan Bik Mama jadi de facto PM, kenapa lu orang tak marah dengan Nuar yang jadi de facto leader sedangkan Presidennya Wan Azizah. 

P.S.S :
Lagi satu, apa nak marah Dr Asri tu, dia sekadar seorang rakyat yang bagi pendapat. Macam ni lah angpa, bila time kutuk media bukan main, kata tak dak freedom of speech lah kat Malaysia ni, apa lah mak nenek semua. Tapi bila kena batang Nuar Berahim, freedom of speech ke mana, demokrasi ke mana, cittttt! Bikin Malu. 

P.S.S.S :
Mimpi lah Nuar Berahim tu jadi PM. Mati hidup semula pun takkan dapat lah. Rakyat dah Bosan dengan POLiTIK HARAPAN si Pandir nih. Sampai ke cerah dengan Politic of Hope dia! 

lagi2 P.S :
Pasal kes liwat apa nak takut. Sampai pakai lawyer kapir tujuh lapan orang. Zulkfli Noordin yang dulu lawyer dia pun dah keluar PKR. Takkan lah semua yang sokong BN kena bayar. Yang sokong hang? Raja Petra, HishamRais, SP Bala? Berjuang untuk rakyat? Ceytttt! Orang yang tak selidik dan kaji saja yang percaya kat Nuar Pandir. Cuba baca Parliament Hansard 28 Oktober 2010, download dan baca apa Zul Noordin cakap. Tu penyata rasmi tu. Bukan kosong punya cakap. Apa? Korang tak tahu apa Parliament Hansard?? Kah Kah Kah Kah. Patut lah sokong Nuar Berahim. Taktau Parliament Hansard rupanya. 

P.S lagi :
Tulisan ini untuk membuka mata, telinga dan jiwa. Baca dan kaji dan cari. Semoga agama dan bangsa kita akan sentiasa terpelihara. Janganlah kita bertelagah sesama kita. Kebenaran pasti akan tiba hanya Allah yang mengetahuinya. Berdoalah, Insha Allah.

Tags:

Kisah Si Kecil Ita...


MAKLUMAN : INI CERITA SAYA DAPAT DARI INTERNET. BUKAN SAYA YANG TULIS. KESAHIHAN DIRAGUI. TAPI PENGAJARAN SANGAT BERMAKNA. SEMOGA KITA DIBERI PETUNJUK YANG MAHA ESA.





Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya. Ya....kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas. Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut besar pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran yang belum habis berbayar, berbatik-batik.

Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, 'Siapa punya kerja ni?' Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. .Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.

Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan 'Tak tahu... !''Saya tak tahu Tuan..!

''Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?' herdik siisteri lagi.

Bila anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata 'Ita buat ayahhh.. cantik kan !' katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.

Dengan kasih murni seorang anak yang belum memahami apa-apa, menarik lembut poket seluar abahnya, manja.

Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya didepannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.

Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa, sungguh kesian dan teramat sedih, namun dia sangat takut .

Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya. Selepas merasa puas, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu. Pembantu rumah segera memeluk dengan penuh sayang dan duka, cepat-cepat menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik.

Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.Menangis teresak-esak keduanya, dalam bilik.Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air.

Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anakbengkak. Pembantu rumah mengadu. 'Sapukan minyak gamat tu!' balas tuannya, bapa si anak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya.

Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. 'Ita demam... ' jawap pembantunya ringkas. 'Bagi minum panadol tu,' balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. 'Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap' kata majikannya itu.

Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.

'Tiada pilihan..' katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan yang sudah menjadi gangren sudah terlalu teruk.

'Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah' kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa dirinya tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan.

Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakanhabis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga, melihatkedua- dua tangannya berbalut putih.

Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah.Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata...

'Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama.' katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

'Ita juga sayang Kak Narti..' katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

Tidak seorang pun yang melihat suasana itu tidak menangis.... 'Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan, macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi,' katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraunglah dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya..

"Didiklah dan pukullah anak anda dengan penuh kasih sayang, bukan untuk lepaskan geram & marah anda...." 
5 months stuck with routine job.

this has to be stopped.

i'm getting more and more into becoming like the others.


rotten.

brain drain.

lack of creativity.

no intellectual arguments.

no critical and analytical reasoning.


no fun!!! at all.


damn. i hate this.

i need to work on something. 

anything.

so that i'll not rot in the system like the others.


i need : ideas - plan - action

come on syafiq. think.

suggestions and help would be greatly appreciated.  

regards.

Tags:

Book Review

THE SOURCE OF LEADERSHIP
(Eight Drivers of The High Impact Leader)

Becoming high impact leaders need more than just will and aspiration. David M.Traversi has revealed a new chapter of leadership dimension in “The Source of Leadership”. His writing is just like a reincarnation in leadership perspective. We all know that, leaders are not born but leaders are made by certain strategies and improvisations. And this is where Traversi brings a new era of becoming high impact leader in our organisation and change my very understanding of the concept of leadership. He refined a new definition of leadership that integrates its energies with external results. Yes, he called it energies.
  
    Energies that were described in “The Source of Leadership” is categorized into eight significant drivers into becoming high impact leaders or effective leaders. These drivers as a whole conclude Presence, Openness, Clarity, Intention, Personal Responsibility, Intuition, Creativity and Connected Communication. To be an effective leader, this book has taught how to refer energy as the capacity to produce effect; be it positive or negative effect. Traversi believed that everything is energy and has the capacity to produce an effect. Thus, to be an effective leader we have to master the source of leadership so that we can recognize, appreciate, and manage each element in our lives as a potential contributor or detractor to achieving that purpose. Soon, we will come to understand what positively could affect our energy, could boost our capacity for having a positive effect and what negatively could affect our energy and could reduce our capacity for having a positive effect.

    “The Source of Leadership” presented Presence as the first energy or driver into becoming a high impact leader. Conquering the definition of Presence itself will gradually help into mastering this first driver. We often trap in our past or even dreaming about our future without really acknowledging the present time we are having. Traversi has shown that by staying in the present we can actually stop our negative thoughts in our life. Negativity does not exist in the present moment. It only exist when thinking about a past event or condition or anticipating a future event or condition. In the present, there is no past or future. There is only now. We have to be aware of the present moment. It is having no thoughts of the past or future and simply means experiencing what exist here and now.
This book also revealed a few examples of situations where we close ourselves off from opportunities because of unrelated pain we experienced a long time ago. The second driver; Openness will help us to go through this situation. The lack of openness makes it very difficult to forward thinking and curious or to generate ideas and develop a plan for the future.
Next Traversi addreses Clarity as the third energy or driver into becoming a high impact leader. This book stated that Clarity is a high degree of clearness, or transparency, in one’s thought, behaviour, and actions. People will not follow the leader unless they know and respect who he is, what he believes, what he values, and where the leader is going. Clarity allow one to intimately know these things and express them clearly.
    
    The seed of possibility as this book defines Intention has shown the importance of Intention in getting our desired results. The active practise of intention was the single-most important determinant of personal and professional success. To be a high impact leader, we need to have enough faith in the power of intention because Intention will transform your possibilities into probabilities. In the fifth driver, Traversi reminds us about Personal Responsibility. As a leader, Personal Responsibilities will significantly boost our credibility among those who follow us and every other constituent involved in our leadership role. The high impact leader empowered by personal responsibilities because when we are personally responsible, by definition we are displaying consistency and congruency in our words and behaviour.

    Intuition which is the sixth driver is a tool for acquiring knowledge without the process of rational thought. It is like everything you have experience before.We need to fully use our right brain and use its powerful ability intuit. Next is where the ability to discover, out of openness , the connection in our lives. Creativity. Travversi believed, to be creative, you don’t have to build something new that never existed before. You simply have to be more aware and see connections that haven’t been seen before.

    The final driver is the Connected communication. It is define as an exchange between two or more people, facilitated by empathy, honesty, and clarity of purpose of message. It allows for nothing but completely honesty. It involves no deception, manipulation or exaggeration. And this somehow will bring us to two most powerful acknowledgement that are critical to connected communication. They are the ‘feelings acknowledgement’ and the ‘ message acknowledgement’.

    All in all, the case studies in “The Source of Leadership” are excellent, but the best are those where Traversi frankly describes the issues he identified in his own personal management style and how he applied the eight drivers to positive effect. It shows that these so-called energies will help and even better, guide you into becoming a high impact leader.

THAT'S HOW A CHAMPION PLAYS!

SUPERB , WORLD-CLASS , CLASSIC

  






 

 
MAN UTD 3 - ARSENAL 1
                                                               
 


"kesian arsene wenger dan pengikut-pengikutnya!!"

 

Tags:

POTONG STIM

 Aku dalam mood nak tengok match Man Utd vs Arsenal malam ni.

 Sambil nak tunggu game, belek-belek web sana sini.

 Bila baca satu yang ini, hampir putus mood nak tengok bola malam ni.

 Pak Pandir ni memang dah melampau. Sudah-sudahlah. Dulu dalam ABIM bukan main lagi warak. Sekarang tulis dalam Wall Street Jurnal,  bukan main lagi liberal. Sudahlah suka-suka bagi pendapat tentang agama sewenang-wenang, mahu burukkan tanah tumpah darah aku di  Wall Street pula.

 Hey, siapa kamu, Pak Pandir? Ahli agama kah kamu ni untuk bercakap soal agama seperti ini? Ijazah Kedoktoran agama kah yang kamu  pegang?  

 Baca lah sendiri. Fahamkan. Fikirkan. Dan nilai lah sendiri, tuan puan.

  
"Muslims Have No Monopoly over 'Allah'
Malaysia finds itself on tenterhooks because minority issues have been handled poorly."

Baca dari Sumber Ini : http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704375604575023813383421900.html#



 post-scipt: Untuk Semua, Renungilah Maksud Surah Al-Ikhlas. Jangan Jadi Bodoh Sombong Macam Pak Pandir tu!

 قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ (1)

Katakanlah: `Dialah Allah, Yang Maha Esa`.
Say (O Muhammad (Peace be upon him)): "He is Allah, (the) One.(QS. 112:1)

2) اللَّهُ الصَّمَدُ

Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu.
The Self-Sufficient Master, Whom all creatures need, He neither eats nor drinks(QS. 112:2)

3) لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ

Dia tiada beranak dan tiada pula diperanakkan,
He begets not, nor was He begotten;(QS. 112:3)

4) ولم يكن له كفوا ً أحد

dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia
And there is none co-equal or comparable unto Him."(QS. 112:4)

Kursus baru - "Sains Masa Hadapan"

1.KEMAHIRAN MENGIRA KEBARANGKALIAN
  
  Dear office,

  Kamu silap.

  Bukan 100%.

  Kamu dapat hanya 90%.

  10% lagi belum milik kamu.

  Simpan dulu.

  Maaf, ya. Kamu silap.
 

2.ANALYTICAL THINKING
  
   Did i say that?

   What i meant was i have other ambition and life purpose other than you.

   We need life that have stuff going on.

   No, i won't dump all my friends and hobbies.

   I have a purpose and a great life that you becomes a part of.

   

MIDDLE MALAYSIA - Kepada Yang Tidak Sedar

Perkara yang di atas dirujuk.

Malaysian Malaysia adalah berkaitan.

Middle Malaysia dan Malaysian Malaysia.

Yang mana pernah anda dengar? Yang pertama atau kedua?

Ini ceritanya. Pada 17 Januari yang lalu, di tanah yang merdeka ini, cucu cicit kepada pengasas Malaysian Malaysia telah berhimpun pada Persidangan Tahunan mereka. Tema mereka : TRANFORMASI MALAYSIA. 

Kali ini cucu cicit kepada pengasas Malaysian Malaysia meniup doktrin baru yang membutuhkan Bangunan-bangunan Jawatankuasa Kampung di Potraberjaya. Jika dulu atuk mereka berjaya membawa Temashek keluar dari kampung kita, kini cucu cicit mereka pula bersedia menggerakkan semangat baru di sini.

Middle Malaysia. Itu lah slogan yang diwar-war kan kali ini. Tak sama dengan dengan Malaysian Malaysia. Tak sama tapi SERUPA.

Maaf kerana tidak berminat untuk cerita lebih lanjut apa itu Middle Malaysia. Saya bukan menulis ini untuk mengajar. Saya menulis untuk mengingatkan.

Jadi, jika rajin, jika betul ingin tahu, layarilah Lebai Google. Baca tentang Middle Malaysia. Semak Malaysian Malaysia. Kaji Agenda 1969. Bandingkan dengan Agenda Ketuanan Rakyat. Teliti dan perhati. Skrip, jalan cerita, pentas, lighting, setting, props, produksi, pakaian, make-up, background music, semuanya sama. Berbeza cuma watak dan pelakonnya sahaja. Nilai dan jangan sembrono sahaja. 

Kepada Yang Lupa, jangan cepat menyalahkan sesama sendiri sahaja bila melihat sejarah berdarah 1969. Jangan bersandar pada wikipedia sahaja jika mahu membaca sejarah kampung sendiri. Mana mungkin sejarah kampung ini disandarkan pada hasil tulisan kampung asing. Jangan lupa semak pada asas pembentukan tanah yang merdeka ini. Asas pembentukan tanah yang merdeka inilah yang dicabar dan ditentang sehingga menyebabkan peristiwa berdarah 1969.

Silap sekali bersyukur dapat kita perbetulkan. Silap sekali lagi, belum pasti apa kesudahannya. 


p/s : Masih ramai yang bercakap tentang adil dan liberal tanpa sedar dari mana lahirnya perjuangan hak asasi itu. Janganlah taksub berjuang tentang hak diri hingga gadai hak agama.

"Dari masa hingga masa,
petualang menghancurkan bangsa,
Alatkan agama demi peribadi,
pupus kita di bumi Illahi."

Tags:

PAK PANDIR - WANTED

 Ada seorang Pak Pandir yang mempunyai ciri-ciri berikut :

BOLEH JADI IMAM

BOLEH MENARI

BOLEH BACA KHUTBAH

BOLEH MENYANYI

BOLEH BERLAKON SAKIT

BOLEH BERMUKA-MUKA

BOLEH JADI PEJUANG BANGSA

BOLEH TENTANG DEB

BOLEH LAWAN KRONISME DAN NEPOTISME

BOLEH LANTIK ISTERI JADI PRESIDEN

BOLEH JADI PENEGAK AGAMA

BOLEH SETUJU LINA JOY MURTAD

BOLEH KATA ORANG LAIN SEMUA TAK BETUL

 
 

Kasihan pada orang yang selalu kasihan kan Pak Pandir ini.
Kasihan pada orang yang menaruh sejuta harapan pada Pak Pandir yang dikatakan adil dan tak mengamalkan rasuah.
Kasihan pada orang yang selalu percaya yang Pak Pandir ini adalah mangsa fitnah nombor 1 kampung kita.
Kasihan pada orang yang percaya Pak Pandir ini tak pernah fitnah orang.
Kasihan pada orang yang rasa Pak Pandir ini pakar ekonomi dan lupa yang dia adalah pakar sastera putar-putar.

Taksub.

Kasihan.

Tags:

Agree


MARK TWAIN:
                            
                        "Climate is what we expect, weather is what we get."



g a m b a r

 ini bukan gambar aku

 ini gambar kadet polis

 aku kadet tenteta

 ini bukan gambar kadet tentera

 ini gambar kadet polis

 jadi ini bukan gambar aku
  
  

What i see...inside...

   it's

GREY




and



Disappointing




 


2 0 0 9 - Tahun JOM Kahwin

 
This is the year i got the most wedding invitations all my life. 

That is why i called 2009 as The Wedding Year.

To those i didn't manage to attend, i'm so sorry. Pardon me for not making it on your big days!

But no matter what, i do pray and wish happiness for ALL of you on your wedding days - wishing you are the ones from the story that says "HAPPILY EVER AFTER!!!".  May you love and hold each other in the worst of times with trust, faith and belief; hoping the best for you on your auspicious wedding.

I'm no expert in married life but my advice is just remember that tolerance is important in a relationship. To accept and to forgive.

I see marriage as love too. It's a verb, not a noun. It's NOT something you get. It's something you do. I strongly believe that the real act of marriage does not take place in a mosque, a ballroom, or a house. The real act of marriage takes place in the heart - something that you do to your partner evryday.

All in all, happy married life to you guys and wishing you all the wealth and prosperity throughout your life; don't fight!  \\(^_^)//

Tags:

Teguran Suci Dan Jujur Terhadap Mufti Johor

Buku ini :




Aku mahu cari buku ini. Karangan HAMKA. Tak silap aku cetakan pertama tahun 1958. Cetakan terkini mungkin tahun ini.

Dah lama aku dengar tentang buku ini. Belum ada kesempatan bersua muka dengannya lagi. Mungkin jodoh kami belum sampai.

Cerita dari cerita yang aku dengar tentang cerita "dia" ini memang menarik. Ada yang menggelarkannya "The Lost Manuscript of Hamka".

Aku mahu cari.

Kalau sampai jodoh kami, akan aku ceritakan hangatnya malam pertama kami bersama nanti.

Aku mahu kongsi yang ini, pasti.

ITULAH P O L I T I K NAMANYA . . .

Ini aku petik karya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin.

Aku bukan mahu mengajak kalian turut ikut hiruk pikuk yang sedang dialaminya.

Itu antara dia dan yang lain-lain. Antara dia dan Allah s.w.t yang Maha Mengetahui.

Aku mahu ajak kalian membaca puisinya, membaca yang ini :

Jika kamu kesukaanku, semuanya baik belaka

Jika kamu berwang banyak, aku kata kuat kamu berusaha

Jika kamu berkereta lawa, aku kata itu berkat bekerja

Jika kamu berumah mewah, aku kata untuk tamu yang melimpah



Jika kamu kebencianku, semuanya dinilai celaka

Jika kamu berwang banyak, aku kata duit orang kamu lanyak

Jika kamu bekereta lawa, aku kata kamu mengada-ngada

Jika kamu berumah mewah, aku kata idu duit rasuah



Jika kamu pilihanku, semuanya aku setuju

Jika kamu bercakap kasar, kataku memang mereka perlu diajar

Jika kamu cakap berputar, aku kata mereka itu yang celupar

Jika kamu berdusta, aku kata bohong mereka lebih berganda

Jika kamu bersumpah, aku kata itu tanda mereka bersalah

Jika kamu berdansa, itu hanya untuk rakyat bersuka



Jika kamu seteruku, semua tindakanmu aku palu

Jika kamu bercakap lunak, aku kata kamu memang nak berlagak

Jika kamu bercakap lurus, aku kata harapan kamu dah putus

Jika kamu bercakap benar, aku kata kamu hanya buat kelakar

Jika kamu bersumpah, aku kata kamu memang telah diupah

Jika kamu berzikir, aku kata kamu hanya cuba menyindir



Musuhku semuanya haram…

Pilihanku semuanya harum…



Ajaran Tuhan

Jangan hukum ikut perasaan dan sangkaan

Jangan hukum ikut kumpulan dan pasukan

Hukumlah ikut firman dan alasan



Ajaran Syaitan

Hukumlah ikut perasaan dan kebenciaan

Lihat dulu kawan atau lawan

Bukan kata Tuhan atau Sabda Junjungan


Maka dunia pun bertukar

Hukum menjadi putar-putar

Siapa sahabat, maka dia diangkat

Siapa tak sepakat, maka dia musibat



Pilihanku semuanya ditabal mulia

Pilihanmu semuanya ditabal celaka

Tanya mereka, Mengapa begitu jadinya?

Jawabku , itulah politik namanya..

BELIAU PEREMPUAN

The word woman has Man in it. Mrs. has Mr. in it. Female has Male in it. She has He in it. Madam has Adam in it.

Ever noticed how all women’s problems start with MEN. MENtal illness, MENstrual cramps, MENtal breakdown, MENopause, n GUYnecologis.. wonder why...


pS: Selamat pengantin baru,kawan2!

Aku ? =)

SUNDAY MORNING IN KOLEQ

suddenly




i miss koleq




i miss the morning in koleq




i miss the freshness of sunday morning in koleq

Want to be a L E A D E R ?

Then, learn to be a good one.

Apa Masalah dengan Yahudi (part two)


Kisahnya bermula apabila ada satu komentar yang bertanya persoalan itu kepada saya dalam entri "LARANGAN BTN DI SELANGOR".

Jadi atas rasa tanggungjawab sebagai penulis terhadap penulisan saya, saya terpanggil untuk berkongsi dengan pembaca semua jawapan yang saya berikan kepadanya. Sila betulkan saya jika ada kesilapan. Selamat membaca dan berkongsi ilmu.

Komentar yang diberikan :

(Anonymous) (202.184.118.9) wrote:
Nov. 28th, 2009 10:18 pm (local)

Re: pS5


Apa masalah dengan Yahudi? Are you confused between Jews and Zionists?

Are all Malays UMNO? No.

Are all Jews Zionists? Hell No. get your facts right, man.

Truth hurts, i know. Truth is rarely pure and NEVER simple.

heh. you hardly know the truth. not even half of it.





Jawapan saya :


to Mr-who-ever-you-are,


S O A L A N :

"apa masalah dengan Yahudi?"



J A W A P A N S A Y A :

Baik, kita mulakan dengan yang paling asas ya, tuan. Kaum Yahudi berpegang paksi apa ya, tuan?

Asalnya T A U R A T. Taurat adalah Kitab Allah yang diturunkan kepada Nabi Musa untuk kaum Yahudi. TETAPI para ulamak Yahudi telah membuat kitab baru bernama Talmud atas nama hadis/ucapan/oral untuk menjelaskan tentang Taurat. Mereka menokok-tambah hukum atas nama agama sehingga banyak ajaran yang lari daripada ruh Taurat.

Ketika zaman Nabi Muhammad, baginda mengajak kaum Yahudi kembali kepada Taurat, bukan Talmud, kerana perbuatan mengambil selain Kitab Allah itulah menyebabkan kaum Yahudi hidup berpecah-belah dan beragama secara jumud, sempit dan fanatik dengan puak mereka yang dirasakan betul dan puak lain hina.

Sehingga sekarang, mereka mengaggap Talmud adalah kitab paling suci BANGSA Y A H U D I.

Tuan tahu apa kandungan Talmud?

Antara doktrin di dalam Talmud.

- “Orang Yahudi diperbolehkan berdusta menipu Ghoyim (non-Yahudi)” (Baba Kamma 113a)

- “Semua anak keturunan Ghoyim sama dengan binatang, ” (Yebamoth 98a)

- “Seorang Ghoyim yang berbaik pada Yahudi pun harus dibunuh, ” (Soferim 15, Kaidah 10)

- “Barangsiapa yang memukul dan menyakiti orang Israel, maka ia berarti telah menghinakan Tuhan, ” (Chullin, 19b)

- “Orang Yahudi adalah orang-orang yang shalih dan baik di mana pun mereka berada. Sekali pun mereka juga melakuan dosa, namun dosa itu tidak mengotori ketinggian kedudukan mereka, ” (Sanhedrin, 58b)

- “Tidak ada isteri bagi non-Yahudi, mereka sesungguhnya bukan isterinya.” (Talmud IV/4/81 dan 82ab)

- “Orang-orang Yahudi harus selalu berusaha untuk menipudaya orang-orang non-Yahudi.” (Zohar I, 168a)

- “Jika dua orang Yahudi menipu orang non-Yahudi, mereka harus membagi keuntungannya.” (Choschen Ham 183, 7)

- “Hanya orang Yahudi satu-satunya manusia yang harus dihormati oleh siapa pun dan oleh apa pun di muka bumi ini. Segalanya harus tunduk dan menjadi pelayan setia, terutama binatang-binatang yang berwujud manusia, yakni Ghoyim, ” (Chagigah 15b)

- “Haram hukumnya berbuat baik kepada Ghoyim (Non-Yahudi), ” (Zhohar 25b)


Enough of Talmud. Now, turn to Al-Quran.

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.
: Al-Baqarah Ayat 120

Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-pemimpin(mu); sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa diantara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim.
: Al-Maa'idah Ayat 51

Maka disebabkan kezaliman orang-orang Yahudi, kami haramkan atas (memakan makanan) yang baik-baik (yang dahulunya) dihalalkan bagi mereka, dan karena mereka banyak menghalangi (manusia) dari jalan Allah.
: An-NIsaa Ayat 160


..dan banyak lagi.

Tuan yang Tiada Nama, saya bukan anti kaum tertentu, atau anti-semitic secara membabi buta seperti Hitler atau masyarakat Eropah dahulu. Namun jika kita melihat Yahudi Israel hari ini mengkhianati perjanjian atau bersikap jahat, itu bukanlah perkara baru dan pelik untuk mereka kerjakan. Tuan pun tahu itu.


I hope i got my facts right here, sir.

Thank you for reading.


pS: Memang Melayu Bukan U M N O. Tapi apa kisah sama M E L A Y U ? Bukan ada tertulis dalam mana-mana kitab pun tentang M E L A Y U. Ikut suka hati kamulah mahu suka Melayu benci UMNO atau benci Melayu dan suka PKR atau benci PKR dan sokong HAMAS. Memang Melayu Bukan U M N O. Tapi apa kisah sama M E L A Y U ?

pSII: Y A H U D I dan Z I O N I S ? Yang tertulis dalam Talmud ialah Y A H U D I , bukan Z I O N I S. Yang ada dalam AL-QURAN ialah Y A H U D I , betul, tuan-tuan? ZIONIS mengaburi mata para cendekiawan, mudah, benci ZIONIS dan sayang Yahudi. Mahu begitu? Ingat, yang ada dalam AL-QURAN ialah Y A H U D I , betul, tuan-tuan?Jadi tuan-tuan fikrlah "apa masalah dengan Yahudi".



لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِّلَّذِينَ آمَنُواْ الْيَهُودَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُواْ وَلَتَجِدَنَّ أَقْرَبَهُمْ مَّوَدَّةً لِّلَّذِينَ آمَنُواْ الَّذِينَ قَالُوَاْ إِنَّا نَصَارَى ذَلِكَ بِأَنَّ
مِنْهُمْ قِسِّيسِينَ وَرُهْبَاناً وَأَنَّهُمْ لاَ يَسْتَكْبِرُونَ



Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik
. Dan demi sesungguhnya engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: "Bahawa kami ini ialah orang-orang Nasrani" yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendita-pendita dan ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong.

SURAH AL-MAA'IDAH [AYAT 82]

SELANGOR HARAMKAN BTN

SAYA PETIK ENTRI INI DARI " http://mataharisayang.blogspot.com/2009/11/selangor-haramkan-btn-takut-bayang.html " . JIKA MAHUKAN FAKTA DAN MAHU MENGANALISA SECARA ADIL, MOHON TELITI. JANGAN CEPAT MENYALAK BILA ADA YANG MENYALAK JIKA TAK TAHU HUJUNG PANGKAL. HIDUP BUKAN UNTUK JADI PAK TURUT. MANUSIA BERAKAL. TAPI YANG LEBIH BIJAKSANA IALAH MEREKA YANG MENGGUNAKAN AKAL MEREKA.


SELANGOR HARAMKAN BTN - TAKUT BAYANG-BAYANG RUPANYA
OLEH RIZUAN MH

Tersenyum dalam kepenatan. Kisahnya, Kerajaan Pakatan Pembangkang telah memutuskan untuk mengharamkan sebarang aktiviti atau kursus yang dikelolakan oleh Biro Tatanegara atau glamornya, BTN, di negeri tersebut.

Kebetulan , saya dan rakan-rakan baru sahaja pulang dari mengikuti Kursus BTN Lanjutan - Kepimpinan Mahasiswa. Tidak dinafikan, BTN mempunyai hubungan yang rapat dengan mahasiswa IPTA seluruh negara. Modul-modul yang dirangka oleh biro di bawah Jabatan Perdana Menteri ini telah berjaya merobah minda dan persepsi mahasiswa kita khususnya dalam isu-isu politik dan kenegaraan.

Sama ada yang terobah itu lebih menjurus kepada persepsi politiking atau persepsi personal terhadap BTN sendiri, saya tidak mampu menjawab secara tepat. Malah, ada yang langsung menyokong pembangkang selepas sekali mengikuti kursus BTN. Setiap peserta pastinya mempunyai penilaian masing-masing. Saya percaya di luar sana masih ramai yang tidak tahu apakah peranan BTN. Malah yang takut-takut dan bimbang dengan kesan akibat menyertai kursus BTN juga masih ramai.

Berdasarkan pemerhatian umum, ternyata mahasiswa rata-ratanya belum dapat menerima kerelevan program sebegini. Tidak semua mahasiswa di mana-mana IPTA berpeluang terpilih menyertainya. Ruang keelitan ini kemudiannya bercambah menjadi satu lagi persepsi kononnya BTN mempunyai agenda tertentu yang halus lagi berbahaya terhadap mahasiswa. Yang langsung menuduh BTN sebagai alat propaganda UBN juga tidak sedikit. Semua ini secara tidak langsung akan memalitikan imej yang negatif terhadap BTN.

Antara tuduhan paling biasa didengar ialah, BTN telah digunakan oleh UBN sebagai medium kempen dan penerangan dan juga sebagai alat menyebarkan pengaruhnya terhadap mahasiswa. Sudahlah AUKU juga dituduh menyekat kebebasan mahasiswa, kini BTN pula dijadikan gandar memasang pengaruh UBN dalam kalangan intelektual muda. Justeru ketika Buletin Utama sebentar tadi melaporkan tentang berita pengharaman ini, lantas saya merumuskan bahawa ia dibuat sebagai respon langsung kepada tekanan demi tekanan yang sedang dihadapi oleh Kerajaan Pakatan Pembangkang ketika ini. Alasan kononnya kursus –kursus BTNmenyebabkan perpecahan dalam kalangan rakyat pada saya sangat dangkal dan tidak cerdik sama sekali.

Saya tidak pasti apakah sebenarnya yang dimaksudkan oleh Kerajaan Selangor melalui alasan tersebut. Jika ia adalah strategi reverse psychology terhadap tekanan politik yang dikenakan oleh UBN, maka saya kira keputusan tersebut tidak dibuat secara menyeluruh sebaliknya lebih bersifat membalas dendam politik semata-mata. Ia adalah keputusan semerta yang lebih bersifat seperti lelaki besar yang takut kepada bayang-bayangnya sendiri. Siapa lelaki besar itu? Tentunya penasihat mereka sendiri yang sebenarnya menjadi antara pengasas kepada BTN suatu ketika dahulu sebelum disepak keluar daripada UMNO dan kerajaan BN.

Strategi menyerang balas dengan pukulan maut seperti ini sebenarnya sudah diduga. Pengharaman BTN di Selangor yang meliputi semua peringkat termasuk staf kerajaan telah disusuli dengan penubuhan SPIES yang diumumkan oleh salah seorang Anggota Exco Kerajaan Negeri. Ketika mendapat berita ini, senyum saya semakin lebar. Mahu saja ketawa. Kenapa begitu mendadak? Nampak benar wujudnya nilai-nilai permusuhan dalam strategi yang digunakan. Namun seperti biasa, apalah yang nak dihairankan kerana mereka adalah pembangkang UBN. SPIES yang kononnya lebih komprehensif dicadangkan dengan hujah bahawa ia tidak akan memupuk sebarang unsur perpecahan dalam kalangan peserta. Saya tertanya-tanya apakah justifikasi yang digunakan untuk mendakwa BTN telah menyebabkan rakyat Malaysia berpecah selama ini.

Sepanjang saya menyertai kem atau kursus sebelum ini, saya tidak pernah dihadapkan dengan modul-modul yang berbentuk perkauman dan sebagainya. Sebaliknya, setiap fasilitator akan bercakap berdasarkan fakta yang kadang-kala diselitkan dengan unsur sejarah, moral dan keagamaan. Tidak pernah kami disuruh membenci mana-mana kaum, sebaliknya, patriotism menjadi semakin tebal dan toleransi juga berjaya dipupuk dengan lebih baik. Beberapa kem dan kursus yang saya sertai sebelum ini juga disertai oleh pelajar bukan Melayu. Mereka sendiri mengakui program sebegini mempunyai nilai-nilai yang sangat positif dalam membina satu bangsa yang berkongsi pelbagai citra iaiti bangsa Malaysia yang bertunjangkan perlembagaan.

Kesimpulannya, saya yakin dan percaya kursus-kursus BTN akan terus relevan dalam suasana sosio-politik dan ekonomi negara yang semakin mencabar ini. Rakyat perlu difahamkan dengan tatanegara. Bahkan, kitab-kitab besar karangan ulama tersohor pada zaman kegemilangan Kesultanan Melayu dahulu juga banyak berbicara tentang adab bernegara. Justeru tiada salahnya jika hal yang sama turut dipraktikan pada masa ini.

BTN juga banyak membantu membentuk set kepimpinan peringkat pelajar dan NGO lain. Melalui BTN, budaya fikir, budaya kerja dan budaya bersosial dalam kalangan pemimpin pelajar contohnya, berupaya dibentuk dan dijadikan panduan. Justeru kenapa masih mahu melebihkan penilaian terhadap sisi negatifnya sahaja jika nilai-nilai baik masih lagi banyak? Saya dimaklumkan bahawa pihak PMI sendiri mempunyai kursus yang mirip BTN tetapi lebih dikenali sebagai Tamrin. Modul-modulnya menurut bekas peserta yang saya kenal lebih tebal dengan nilai rasis dan mengajar pelajar membenci pemerintah. Begitu juga, pihak SPF, PBT, DEMA dan sebagainya lagi turut mempunyai program mereka sendiri yang lebih banyak memupuk kebencian terhadap pelajar Melayu di kampus-kampus. Justeru, siapa sebenarnya yang rasis?

Tags:

Profile

motherrusia
syafiqnazmi
Syafiq Nazmi
Malay Muslim from Malaysia. He attended The Malay College of Kuala Kangsar (MCKK) in the year 1997 to 2001. Graduated from Faculty of Science and Technology, National University of Malaysia (UKM), Bangi with the Bachelor's degree of Science Biology (Botany). He never plan to blog seriously and his blog was only his place to speak out his mind and interest. He pays attention to his life and not to his life situation. His life situation exists in time. His life is now. His life situation is mind-stuff. His life is real.A die-hard
Man Utd fan! Glory, glory MAN UTD!

ADMIN :
syafiqnazmi@gmail.com

Latest Month

June 2012
S M T W T F S
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Syndicate

RSS Atom
Powered by LiveJournal.com